Hoofdcontent

Ben Bizzie Beweegkwartet

Wie kent het oeroude kwartetspel nu niet? Tijd voor een nieuwe variatie: het Ben Bizzie Beweegkwartet! Een kaartspel om zoveel mogelijk setjes te verzamelen en daarmee je tegenstanders in het zweet te werken. 

Hoe win je?

Verzamel zo veel mogelijk setjes. Een setje bestaat uit vier dezelfde speelkaarten (4x Aas, 4x 2, 4x 10). De speler die aan het eind de meeste kwartetten heeft, wint het spel.

Voorbereiding

Je hebt een complete set kaarten nodig. Haal de jokers eruit en schud de kaarten. Geef iedere speler het aantal kaarten, zoals hieronder uitgelegd. Jij mag je eigen kaarten inzien. De rest van de kaarten vormt de blinde stapel.

  • 2 spelers:        12 kaarten
  • 3 spelers:        9 kaarten
  • 4 spelers:        7 kaarten
  • 5 spelers:        6 kaarten
  • 6 spelers:        5 kaarten
  • 7 spelers:        4 kaarten

Spelverloop

De jongste begint. Vraag tijdens je beurt aan één van je tegenstanders een kaart waarvan jij er zelf minimaal één in je handen hebt. Bijvoorbeeld: “Ben Bizzie, heb jij voor mij een klaver 3?” Heeft jouw tegenstander de kaart waar je om vraagt? Dan geeft hij/zij de kaart af. Zo kun jij jouw kwartet aanvullen én blijf je aan de beurt. Vraag opnieuw aan dezelfde of een andere tegenstander om een bepaalde kaart. Heeft jouw tegenstander de kaart niet? Dan is het de beurt aan jouw tegenstander. Heb je tijdens je beurt geen enkele kaart ontvangen? Neem dan een kaart van de blinde stapel. Dit kan tot de stapel op is. Let op! Tijdens de beurten van je tegenstanders kun je achterhalen welke kaarten zij hebben, die jij kunt gebruiken!

Beweeg je mee?

Heb je een set van vier kaarten? Dan roep je kwartet. Je legt het kwartet op de speeltafel. De andere spelers moeten vervolgens een beweegopdracht doen van de opdrachtenkaart die bij het kwartet hoort. Kies zelf of je voor een makkelijke of moeilijke opdracht gaat. Als de opdracht is uitgevoerd, gaat het spel verder. Speel zo door tot alle kwartetten zijn gevormd. De speler met de meeste kwartetten wint.

Download hier de Ben Bizzie Beweegkwartet Opdrachtenkaart

Bekijk hier alle andere beweegtips